"İzmir Körfezi Ege Denizi'nin Anadolu içine yol alan bir uzantısıdır" diye yazar coğrafya kitapları. İç körfez (Sasalı, Karşıyaka sahil şeridiyle Güzelbahçe, Bayraklı arası.) Ama gelin görün ki, yıllar önce kayık yarışları, yüzme yarışları yapılırmış İzmir Körfezi'nde. Benim hatırladığım ise bundan 23 yıl önce dönemin Konak Belediye Başkanı Erdal İzgi'nin girişimleriyle yapılan ‘Class 1 Offshore Sürat Teknesi Yarışları’.
O yıllarda yarış öncesi düzenlenen koordinasyon toplantılarına ben de katılırdım basın danışmanı olarak. Toplantılarda kimler yoktu ki! Güney Deniz Saha Komutanlığı, Sahil Güvenlik Ege Denizi Bölge Komutanlığı, Ulaştırma Bölge Müdürlüğü, Gümrükler Baş Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Yelken İl Temsilciliği, Karşıyaka Yelken Şubesi, ESBAŞ, İZFAŞ, İZDENİZ A.Ş, Liman Mülkü Amirliği, Alaybey Tersane Müdürlüğü, DHLİ, Denizcilik Müsteşarlığı ve Acil Tıp Derneği.
6/7/8 Eylül 2002 tarihlerinde yapılan yarışlar büyük bir ilgiyle izlendi. Binlerce İzmirli Kordonboyunca yarışlara dikkat kesildi, alkışladı, coştu, heyecan duydu. "Hız tutkunları kalbi turlayacak!" sloganıyla duyurusu yapılan yarışlar, nedense bir daha tekrarlanmadı! Birincisi yapıldı, gerisi gelmedi! Bu ve benzeri etkinlikler ile körfez tekrar şenlenir. Denize kıyısı olan kentimizde farklı etkinlikler ile kutlama yapmak hoş olmaz mı? Bence bu yarışlar tekrar körfeze gelmeli, madem temizledik, madem yüzülecek konuma geldi, yarışlar neden yapılmasın!
Büyük Kanal Projesi’nin devreye girmesiyle atık deposu olmaktan kurtulan İzmir Körfezi’nde biyolojik canlılık yeniden hayat kazandı. Yıllar öncesinde olduğu gibi su sporları da yaygınlaşmaya sporcular sörf yapmaya başladı, İzmir Körfezi’nde Türkiye Yelken Şampiyonası yapıldı. 2002 yılında “Deniz Formulası” olarak da bilinen Class One Dünya Offshore Şampiyonası gerçekleştirildi. Son yıllarda benim gördüğüm körfezi sadece yelkenli tekneler süslüyor, daha büyük, daha renkli, hemen her İzmirlinin koşarak izleyeceği etkinlikler yapılmalı artık körfezde.
Bundan 23 yıl önce bakın neler yaşanmış İzmir Körfezi’nde; yarışlara toplam 11 tekne katılmış ve 22 pilot görev almış. 2 bin beygir gücünde,
Yarışların dışında çeşitli extrem spor aktiviteleri, tekne festivali, canlı müzik ve gösterilerinin de sunulduğu şampiyonayı İzmir’de 300 bin, televizyon kanallarından canlı olarak yayınlanan yarışları dünyada 1.5 milyon kişi keyifle izlemiş ve İzmir’in tanıtımı yapılmış.
İzmir Körfezi'nde yapılan Class 1 Dünya Offshore Şampiyonası'nın genel müdürü Craig Stoehr, yarışların Türkiye ayağında bir ilki gerçekleştireceklerini söylemiş. Seyir zevki için tekneler kıyıya çok yakın yarışmış. ''Yarışlar, Konak-Karşıyaka-Alsancak arasında kurulan 14 kilometrelik parkurda yapılmış. İtalya, Almanya, İngiltere, Norveç, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye'de yapılan 8 yarıştan oluşan Class 1 Dünya Offshore Şampiyonası'na, ''Victory'', ''Damas'', ''ECS'', ''Binautica'', ''Reverie'', ''Roscioli Hotels'', ''GFN Gibellato'', ''Spirit of Norway'', ''Riviera'', ''Highlander'' ve ''Jotun'' takımları katılmış, tekrarını bekliyoruz!